“Techniek en creativiteit met elkaar verbinden”

Het vergt pure passie en vakmanschap om fijn mechanisch en nauwkeurig te kunnen werken. Graveertechniek van Dijk legt de nadruk op luxe gebruiks- en designproducten en een combinatie hiervan. Neem nu RVS-panelen met zeewaardige kwaliteit: na het frezen en elektrolytisch polijsten blinken ze als een spiegel. Ingegraveerde logo’s en teksten geven de finishing touch. Wij vroegen Jurgen van Dijk waarom iemand ‘baas’ van een graveerbedrijf wordt.

“Ik ben de graveuropleiding op de Vakschool in Schoonhoven gaan volgen omdat ik wilde leren het technische en creatieve met elkaar te verbinden. Ook vind ik het mooi om zeer nauwkeurig en gedetailleerd te werken. Omdat mijn ouders een graveerbedrijf hadden en ik in de loop van de tijd snel ben gegroeid, begon ook het ondernemerschap te kriebelen.”

Jurgen van DijkWelke disciplines hebben jullie in huis?
“Van eenvoudig vlakgraveren van plaatjes tot geavanceerde stempels en rondgravures. Ook graveren wij steeds meer driedimensionaal. Wij frezen en draaien zeer uiteenlopende onderdelen en producten. Om een totaalproduct te kunnen leveren, verzorgen wij ook technisch printwerk.”

Hoe gaan jullie te werk?
“Wij starten met ruw materiaal en door middel van meerdere technieken creëren wij een eindproduct. Ook zijn wij sterk in het verbinden van verschillende technieken. Een voorbeeld: We vervaardigen aluminium asjes, anodiseren deze en vervolgens graveren we er een schaalverdeling in, waarna de gravure wordt ingelakt. Een ander voorbeeld: We frezen bedieningspanelen uit plaatmateriaal. Zo’n paneel kan worden voorzien van een gravure, die wij inkleuren, of een mooie print. Ook de drukknoppen krijgen natuurlijk gravures.”

Wat is het meest bijzondere dat jullie ooit hebben gemaakt?
“Er zijn heel veel mooie producten die wij maken en projecten die we verzorgen. Jaarlijks graveren wij de gouden tegels met handafdruk voor beste acteur en actrice van het Nederlands Film Festival. Die worden na de onthulling geplaatst op de Talenten & Pro Filmboulevard in Utrecht. Een opmerkelijk verhaal gaat over een aan zee aangespoelde scheepsbel die we fraai hebben opgepoetst en gegraveerd met de scheepsnaam.”

Hoe onderscheid je je van de concurrentie?
“Elke dag werken wij samen in een mooi team. Iedereen heeft enorm veel liefde voor het vak en we versterken elkaar. Door middel van cursussen blijft iedereen up to date. Ook ons machinepark is hoogwaardig en goed onderhouden. Hierdoor maken wij fantastische en kwalitatief goede producten. De lijnen met zowel de klant als de technische productie zijn kort. Het is niet alleen belangrijk om je te verdiepen in het product, maar ook in de wensen van de klant.”